Oproep tot gebed Enschedese moskee alleen op vrijdagmiddag.

11/03/2016

ENSCHEDE – De oproep tot gebed bij de nieuwe moskee aan de Wethouder Beversstraat gaat gewoon door. Het moskeebestuur en het college van Burgemeester en Wethouders zijn overeengekomen dat er alleen op vrijdagmiddag een hoorbare oproep wordt gedaan.

Dat geluid blijft begrensd ​tot 63 decibel.

Kuipersdijk
De bewonerscommissie Kuipersdijk blijft zich verzetten tegen de oproep. Zij willen het gebed niet horen. De zaak ligt nu bij de gemeenteraad die op 18 april een besluit moet nemen over de verkoop van de grond aan het bestuur, het te veranderen bestemmingsplan. “We gaan nu in discussie met de raad”, vertelt Morgan Brejaart.

Bekijk hieronder het gesprek van TV Enschede FM met Jeroen Hatenboer, wethouder van de gemeente Enshede.

Audio | CDA: Luid gebed? Dan geen moskee in Enschede

19/02/2016

ENSCHEDE – Als het moskeebestuur blijft bij zijn wens voor een openbare gebedsoproep aan de Turks-islamitische gemeenschap, gaat het CDA niet akkoord met de bouw van een cultureel centrum met moskee op het vroegere DCW-terrein aan de Kuipersdijk. Dat stelt raadslid Ton te Vergert, woordvoerder van de partij in het stadsdeel Oost, op de site van het CDA.

„Zonder adequate antwoorden en sluitende afspraken met omwonenden ten aanzien van de Azan (zoals de islamitische gebedsoproep heet, red.) kunnen we niet instemmen met het voorstel voor realisatie van de moskee”, aldus Ten Vergert.

Noaberschap
Hij verkondigt een helder standpunt en verwijst naar het Twentse noaberschap. „Waarbij buren elkaar helpen en rekening houden met elkaar. Dat moet hier toch ook kunnen. Het meest verstandig is, de gebedsoproep ín de moskee te doen. Zo gebeurt het in negentig procent van de moskeeën in ons land. Maar als het lukt om iets op het eigen erf te regelen en de buurtbewoners kunnen zich daar in vinden, is het ook goed”, aldus Ten Vergert. Volgens het CDA-raadslid moet het toch lukken ‘om er met de buurt uit te komen’.

Klokgelui
De vergelijking met het klokgelui van kerken gaat volgens de CDA’er mank. „Dat is in Europa een eeuwenoude traditie. De klokken luidden ook in tijd van nood, tijdens dodenherdenking en de herdenking van de vuurwerkramp. En ze geven het ritme van de dag aan. De Azan is meer dan een oproep. De gezongen Arabische tekst rept over Allah als enige God. Het stuit velen tegen de borst als dit hoorbaar is op straat”, verkondigt Ten Vergert. Eind volgende maand heeft de gemeenteraad het laatste woord als over het voorstel tot grondverkoop en de wijziging van het bestemmingsplan.

Eerste Pegida-aanhangers melden zich al bij derde geluidstest in Enschede

12/02/2016

ENSCHEDE – Zeker honderd vertegenwoordigers van Pegida Nederland lopen zaterdag mee in de protestmars van Demonstranten Tegen Gemeente (DTG) tegen de komst van het azc en tijdelijke opvang van vluchtelingen in Enschede.

Dat vertelt Asje Bello die samen met Edwin Wageveld deze vrijdagmiddag al uit uit Tiel naar Enschede is gekomen om te protesteren tijdens de derde geluidsmeting van de gebedsoproep op de locatie van de moskee aan de Kuipersdijk.

De Pegida-aanhangers slapen in Enschede en demonstreren zaterdag mee. Ze worden tot stilte gemaand als ze de geluidstest met een megafoon verstoren.

‘Oproep tot gebed nu luider dan bij vorige test’

12/02/2016

Het geluid van de islamitische oproep tot gebed was ditmaal veel luider dan bij de vorige test. Dat zeggen omwonenden van het voormalige DCW-terrein aan de Kuipersijk. Op dat terrein gaat een moskee gebouwd worden. Het moskeebestuur wil graag een oproep tot gebed laten klinken.

Vrijdagmiddag was er bij het nu nog lege terrein een derde geluidstest. Volgens omwonenden was het geluid ditmaal veel harder dan bij de test in januari, die door de gemeente was georganiseerd. Na die test lieten veel omwonenden hun ongenoegen blijken. De oproep tot gebed zou op maximaal 70 decibel zijn afgespeeld, maar veel mensen twijfelden daar aan en dachten dat het volume bewust te laag was gezet. De gemeente besloot dat de wijkbewoners zelf een derde test mochten organiseren, uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau dat de omwonenden zelf mochten uitzoeken. De omwonenden tonen zich tevreden over deze derde test, al betekent dat wel dat de oproep tot gebed over enkele jaren mogelijk op dit geluidsniveau zal klinken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Audio | Buurtbewoners Diekman Enschede: zonder gebedsoproep weinig moeite met moskee

10/02/2016

ENSCHEDE – Zolang de azan niet klinkt, mag de moskee er komen. Omwonenden willen een echte noaber op het Diekman.

Bijna twee uur was er voor nodig om alle negentien insprekers hun zegje te laten doen over de bouw van de nieuwe moskee op het Diekman. Of beter gezegd: over het uitvoeren van de oproep tot gebed via de luidsprekers op het voormalige DCW-terrein. Want eigenlijk toonden de omwonenden, op één inspreker na, geen bezwaar tegen de komst van de moskee op zichzelf.

Geen gebedsoproep
Ja, er zijn wat zorgen over mogelijke parkeeroverlast als het erg druk wordt op islamitische feestdagen. En moet die mogelijkheid voor een tweede minaret nu per se? En die winkelruimte die is ingetekend, is die eigenlijk wel nodig? De buurtbewoners zijn het over één ding eens: zij willen niet worden geconfronteerd met de geloofsboodschap die de gebedsoproep, ofwel azan, met zich meedraagt.

“We roepen het moskeebestuur op om te laten zien dat ze op een moderne manier noaberschap willen uiten”, verwoordde Raymond Dijkstra van wijkraad Wijk20, die onder meer de bewoners op Kotmanpark vertegenwoordigt.

‘Langgekoesterde wens’
Het verkondigen van de azan voorafgaand aan het gebed op vrijdag, zaterdag en zondag behoort volgens Elvan Sönmez tot een langgekoesterde wens van zijn islamitische geloofsgemeenschap. Sönmez spreekt namens de bouwcommissie en het bestuur van het nog te bouwen Turks Cultureel Centrum.

Geen basis
Volgens Sönmez heeft het moskeebestuur zich welwillend opgesteld. “Er is gekeken naar oplossingen. Luidsprekers in de top van de minaret zijn niet nodig. De luidsprekers staan niet op woningen gericht. En terwijl de geluidsnorm landelijk 70 decibel is, gaan wij ook akkoord met 67 decibel. Wij hebben stevig de discussie willen aangaan met onze eigen acherban. We zijn teruggegaan van zeven keer naar drie keer per week. Maar de werkgroep houdt vast aan nul keer. Als de wil er niet is, dan is er geen basis.”

Moskeebestuur wil voormalig DCW-terrein Enschede kopen voor bouw moskee

Gepubliceerd op: 22/06/2015

De Islamitische Stichting Nederland wil het voormalig DCW-terrein aan de Wethouder Beverstraat in Enschede kopen. Op het terrein wil de stichting een moskee en een Turks Cultureel Centrum bouwen. Dat meldt TC Tubantia.

 

Plan voor nieuwe moskee in Hengelo

Gepubliceerd op: 06/03/2015

HENGELO – Het nieuwe bestuur van de Ayasofya moskee in Hengelo heeft serieuze plannen voor nieuwbouw.Lees verder..

Vragen BurgerBelangen over bouwplan grote moskee Enschede

Gepubliceerd op: 10/02/2015

ENSCHEDE – BurgerBelangen vraagt in de stadsdeelcommissie Oost, maandagavond, wat de stand van zaken is over de bouwplannen voor een grote moskee op de hoek Kuipersdijk/Wethouder Beversstraat. Lees verder…

Aankoop grond voor nieuwe moskee gaat door

Gepubliceerd op: 09/02/2015

De besturen van de moskeeën aan de Atjehstraat en de Ledeboerstraat kunnen de grond kopen voor de nieuwe moskee aan de Wethouder Beverstraat. De financiële commissie van de moskeeën heeft de aankoop onderzocht en er goedkeuring aan gegeven, aldus Ahmet Kemaloglu van het Turks Cultureel Centrum. Lees verder…

Twente zegt massaal nee tegen terreur

Gepubliceerd op: 06/02/2015

ENSCHEDE – Duizenden mensen in de regio hebben zondag een bezoek gebracht aan een moskee, synagoge of kerk. De actie Open Deur tegen Terreur was opgezet door De Twentsche Courant Tubantia.Lees verder..

Gebedshuizen openen deuren voor actie tegen terreur

Gepubliceerd op: 06/02/2015

Verschillende gebedshuizen openen zondag hun deuren voor de actie Open Deur tegen Terreur. Tubantia organiseerde de actie om aandacht te geven aan de verschrikkingen rond terreur tegen godsdienst en vanuit bepaalde godsdiensten.

In Enschede doen ook synagoge aan de Prinsestraat en de Selimiye moskee aan de Atjehstraat mee.Lees Verder…

 Vrijwilligers surveilleren ’s nachts bij moskee

Gepubliceerd op: 04/01/2015

Vrijwilligers rijden de komende tijd ’s nachts geregeld langs bij de moskee in de Atjehstraat. Ze doen dat uit angst voor brandstichting. De Selimiye moskee heeft al bewakingscamera’s en een alarminstallatie.Lees Verder…

Turkse gemeenschap geschrokken van vandalisme

Gepubliceerd op: 15/12/2014

De Turkse gemeenschap in Enschede is geschrokken van het vandalisme dat afgelopen weekend plaatsvond bij de Selimiye Moskee in de Atjehstraat. Dat stelt Ahmet Kemaloglu, woordvoerder van het Turks Cultureel Centrum in Enschede. Lees verder…

Raam moskee Atjehstraat opgeblazen met vuurwerk

Gepubliceerd op: 14/12/2014

De Turkse moskee aan de Atjehstraat in Enschede is getroffen door vandalisme. In de nacht van zaterdag op zondag is er vuurwerk gebruikt om een ruit van het gebedshuis te slopen. Lees verder..

Intentieovereenkomst moskee wordt met jaar verlengd

Gepubliceerd op: 30/06/2014

De intentieovereenkomst voor de moskee aan de Wethouder Beversstraat wordt met een jaar verlengd.Dat heeft de gemeente Enschede dinsdag besloten. Lees verder..

Moskee-avond trekt 30 à 40 wijkbewoners

Gepubliceerd op: 04/04/2014

Tussen de 30 en de 40 bewoners van stadsdeel Enschede Zuid-Oost waren donderdagavond op de bijeenkomst over de moskee die in hun woonomgeving wordt gebouwd.Lees Verder…

 Gewaagd ontwerp voor moskee op DCW-terrein

Gepubliceerd op: 18/02/2014

De nieuwe moskee op het voormalige DCW-terrein kent een gewaagd ontwerp, met veel glas. Het gebouw moet Lees Verder…